Torrent dóna a conéixer el mosaic de Nolla que es plantarà en el Burning Man

La sala cívica de l’Antic Mercat va acollir ahir la presentació del mosaic que forma la base del projecte Renaixement

_MG_5868-b

Una iniciativa fruit del treball en grup entre les comissions falleres de la ciutat, ADISTO i diverses entitats i personalitats públiques

IMG_4530-b

En l’acte de presentació els assistents van poder caminar per damunt del mosaic i xafar el paviment que es plantarà al desert de Nevada als EUA

La sala cívica de l’Antic Mercat va acollir ahir la presentació del mosaic de Nolla, base del projecte Renaixement que es plantarà al desert de Nevada en el festival d’art, Burning Man. En l’acte s’hi congregà una multitud de curiosos i amants de les falles que no van voler perdre’s la presentació d’este mosaic que farà que Torrent per primera vegada en la història plante una falla al desert de Nevada als Estats Units d’Amèrica.

David Moreno i Miguel Arraiz, ambaixadors del projecte, van estar en la presentació amb al regidor de l’Àrea de Festes, Alfred Costa, les falleres majors de la ciutat, Noelia Peinado i Carla Pallardó, les seus corts d’honor i el secretari general del Gremi d’Artistes Fallers, José Luis Pérez Ballester. A l’acte no hi va voler faltar tampoc la regidora de Desenvolupament Sostenible, Inma Amat, l’artista torrentí, Vicent Ortí, i les reines falleres de Borriana, Laura Conde i Marina Monferrer. També hi acudí Xavier Laumain, arquitecte d’ARAE Patrimoni i Restauració, encarregat de l’estudi del mosaic de Nolla i que ha participat en el disseny.

La base està composta de 36 metres quadrats amb 25.412 peces de mosaic de fusta, muntades en un treball en grup entre les comissions falleres de la ciutat, les màximes representants de la festa fallera, Noelia Peinado i Carla Pallardo i les seus corts d’honor, i l’associació de Discapacitats de Torrent, ADISTO. El mosaic s’ha fet en diverses jornades intensives de treball en el casal de la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve, el qual es va convertir en un taller de confecció faller artesanal.

A més, en la presentació els assistents pogueren veure fotografies i vídeos del procés de muntatge del mosaic i del mateix festival d’art, Burning Man. Miguel i David van compartir les seus vivències quan viatjaren a l’anterior edició del festival i mostraren la seua il•lusió i entusiasme en el projecte que simularà la Llotja de València. El regidor Alfred Costa va assenyalar que és “un treball que demostra la implicació de les falles de Torrent i que es suma a les múltiples iniciatives perquè les Falles siguen declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO”.

Finalment, els artistes van assenyalar que el monument tornarà a València per a ser cremat, ja que les condicions del desert no ho permeten i que serà en l’entorn de la Llotja on es realitze este ritual.

Què és Renaixement?

Renaixement és el nom del projecte faller que el pròxim setembre es plantarà al festival d’art Burning Man al desert de Nevada. És una iniciativa dels artistes David Moreno i Miguel Arraiz que volen que les Falles siguen conegudes arreu del món. El projecte és fruit de la col•laboració de les falles de Torrent, encarregades del muntatge de la base, del gremi d’artesans i d’artistes fallers. A més de la base també hi ha una pell fallera que mostra la part artesanal combinada amb un missatge d’evolució ideat pels qui s’han convertit en ambaixadors de les Falles a Amèrica.

A més, com van assenyalar els artistes en una entrevista per a l’Ajuntament, “la pell exterior està basada en unes traceries que hi ha en la Llotja de València i el monument acaba funcionant com esta: fora s’hi queden tots els vicis i dins es produïx un intercanvi en un espai on es funciona baratant i amb l’economia del regal. Eixa és l’essència del festival”, tot usant un llenguatge contemporani que reprén l’essència del projecte de Nou Campanar. Són moltes les similituds existents entre el Burning Man i les Falles, entre l’art i el foc, que se sumen a les iniciatives perquè la UNESCO declare la nostra festa patrimoni de la humanitat.

Denunciar contenido

¿Tienes algo que decir? Este es tu momento.

Si quieres recibir notificaciones de todos los nuevos comentarios, debes acceder a Beevoz con tu usuario. Para ello debes estar registrado.
He leído y acepto el Aviso Legal, la Política de Confidencialidad, y la Política de Cookies de Universia